Bouncepercentage
Het bouncepercentage, ook bekend als de bounce rate, is een statistiek die wordt gebruikt in webanalyse om het percentage bezoekers te meten dat een website verlaat na het bekijken van slechts één pagina, zonder enige interactie met de site.
Wanneer een bezoeker een website bezoekt en vervolgens de site verlaat zonder verdere interactie, zoals het klikken op andere pagina’s, het invullen van formulieren of het uitvoeren van acties, wordt dit beschouwd als een “bounce”. Het bouncepercentage is het aantal bounces als percentage van het totale aantal bezoeken.
Het bouncepercentage geeft inzicht in hoe relevant en boeiend de inhoud en ervaring van een website zijn voor bezoekers. Een hoog bouncepercentage kan duiden op verschillende zaken:
- Slechte gebruikerservaring: Als bezoekers niet vinden wat ze zoeken, als de pagina traag laadt of als de navigatie verwarrend is, kan dit leiden tot een hoog bouncepercentage.
- Onjuiste targeting: Als de bezoekers niet overeenkomen met de doelgroep van de website of als de verwachtingen niet worden waargemaakt, kunnen bezoekers de site snel verlaten.
- Landingspagina’s die niet aansluiten bij de advertenties: Als de landingspagina’s niet goed aansluiten bij de inhoud van de advertenties of zoekresultaten waarop bezoekers hebben geklikt, kan dit leiden tot snelle bounces.
Het is belangrijk op te merken dat een hoog bouncepercentage niet altijd negatief is. Sommige pagina’s, zoals blogberichten of nieuwsartikelen, kunnen nuttige informatie bieden op één enkele pagina, waardoor bezoekers tevreden zijn met het vinden van wat ze nodig hebben zonder verdere interactie. Daarom moet het bouncepercentage altijd in de context van de specifieke pagina’s en doelstellingen van de website worden geanalyseerd. Daarnaast kan het voorkomen dat je jouw telefoonnummer prominent communiceert. Als een bezoeker het nummer overtypt in zijn telefoon heb je wel een conversie, maar wordt deze niet gemeten. Het bouncepercentage mag in onze ogen nooit een metric zijn waar blindelings op gestuurd wordt.
Om het bouncepercentage te verlagen, kunnen verschillende optimalisatiestrategieën worden toegepast, zoals het verbeteren van de gebruikerservaring, het optimaliseren van de content, het verbeteren van de targeting en het zorgen voor consistente en relevante landingspagina’s.
LET OP: Deze metric is met de komst van GA4 volledig vervallen. In plaats hiervan wordt er nu gekeken naar sessie engagement.
Alle hoofdcategorieën:
AffiliatemarketingBrandingContentmarketingConversie optimalisatieCopywritingE-commerceE-mail marketingGrafisch vormgevingOnline marketingSocial mediaToolsWebdevelopmentWebshopsWebsitesZoekmachine adverterenZoekmachine optimalisatie