Neem contact op

Barcode

INOMA

Wat is een barcode in marketing?

Een barcode is een speciale reeks van verticale lijnen en cijfers die op producten wordt afgedrukt. Het lijkt op een patroon van strepen van verschillende diktes en ruimtes tussen hen in. Deze streepjescode wordt gebruikt om informatie over een product te coderen, zoals de naam, het merk, de prijs en andere details die nuttig zijn voor het beheren van inventaris en het afrekenen bij de kassa.

Stel je voor dat je in de supermarkt bent met je ouders en je wilt graag een zak chips kopen. Je neemt de zak chips van het schap en brengt het naar de kassa. De caissière scant de barcode op de zak chips met een speciale scanner. Door de barcode te scannen, kan de kassa meteen alle informatie over de zak chips krijgen, zoals de prijs en het merk. Dit maakt het afrekenen snel en efficiënt.

Maar barcodes zijn niet alleen handig voor het afrekenen bij de kassa. Ze worden ook gebruikt in marketing om informatie over producten te delen met consumenten. Bijvoorbeeld, als je een product in de winkel ziet en je wilt meer weten over het, kun je de barcode scannen met je smartphone. Er zijn verschillende apps beschikbaar die barcodes kunnen lezen en je meer informatie kunnen geven over het product, zoals recensies van andere mensen die het product hebben gekocht, vergelijkbare producten en prijsvergelijkingen.

Een ander voorbeeld is wanneer je een tijdschrift leest en je ziet een advertentie voor een product dat je leuk vindt. Sommige tijdschriften plaatsen barcodes naast advertenties, zodat je ze kunt scannen met je smartphone en meteen naar de website van het product kunt gaan om meer informatie te krijgen of het product te kopen.Recente blogs

Wil je alles weten rondom online marketing en websites? Lees onze blogs.

Kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

INOMA
INOMA team