Neem contact op

URL

INOMA

Een URL staat voor “Uniform Resource Locator” en is een adres waarmee een specifieke bron op het internet kan worden gelokaliseerd. Het is de standaardmethode om de locatie van een webpagina, bestand, afbeelding, video of ander online bron aan te geven, zodat deze kan worden opgehaald en weergegeven in een webbrowser.

Een URL is meestal een unieke combinatie van letters, cijfers en speciale tekens en heeft een specifieke structuur.

Hier is een uitleg van de verschillende delen van een URL:

  1. Protocol: Het protocol is het eerste deel van de URL en geeft aan hoe de browser met de bron moet communiceren. In het voorbeeld is “https://” het protocol, wat aangeeft dat de bron wordt opgehaald via een veilige HTTPS-verbinding.
  2. Domeinnaam: Het domein is het volgende deel van de URL en geeft de naam van de website of het online platform aan. In het voorbeeld is “www.voorbeeld.nl” het domein.
  3. Pad: Het pad is het gedeelte na het domein en verwijst naar een specifieke pagina, map of bestand op de website. In het voorbeeld is “/page” het pad, wat aangeeft dat de specifieke webpagina wordt opgehaald.
  4. Querystring (optioneel): Soms kan een URL een querystring bevatten, die wordt aangegeven door een “?” gevolgd door parameters en waarden. Dit wordt vaak gebruikt om informatie naar de webserver te verzenden. Bijvoorbeeld: “?id=123&category=products”.
  5. Anker (optioneel): Een anker wordt aangegeven door een “#” gevolgd door een naam en wordt gebruikt om een specifieke sectie op een webpagina aan te duiden. Bijvoorbeeld: “#sectie1”.

URL’s worden gebruikt om bronnen op het internet te identificeren en zijn essentieel voor het navigeren op het web. Door op een URL te klikken of deze in de adresbalk van een webbrowser in te voeren, kunnen gebruikers direct toegang krijgen tot de gewenste webpagina of online bron.Recente blogs

Wil je alles weten rondom online marketing en websites? Lees onze blogs.

Kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

INOMA
Online branding en zichtbaarheid INOMA