Total Blocking Time (TBT)

INOMA

Total Blocking Time (TBT) is een gebruikerservaring metric die wordt gebruikt om de prestaties van een webpagina te meten. Het is ook een onderdeel van de Core Web Vitals, die ons inzicht geven in hoe goed een website presteert voor echte gebruikers.

TBT meet de totale tijd waarin de hoofdthread van de webpagina geblokkeerd is voor interacties met de gebruiker. De hoofdthread is verantwoordelijk voor het uitvoeren van belangrijke taken, zoals het verwerken van JavaScript-code, het laden van stijlen en het opbouwen van de paginastructuur. Wanneer de hoofdthread geblokkeerd is, kan de pagina traag reageren op gebruikersinteracties, zoals klikken of scrollen.

Grote JavaScript-taken die de hoofdthread bezet houden, kunnen leiden tot een hoge TBT. Als TBT hoog is, kan dit resulteren in een slechte gebruikerservaring, omdat gebruikers mogelijk het gevoel hebben dat de pagina niet responsief is.

Om Total Blocking Time te verminderen en de gebruikerservaring te verbeteren, moeten webontwikkelaars zich richten op het minimaliseren van langdurige JavaScript-taken en het zorgen voor een efficiëntere uitvoering van de code. Daarnaast kunnen het optimaliseren van CSS en het gebruik van asynchrone code helpen om de hoofdthread minder te blokkeren.

TBT wordt gemeten met behulp van tools zoals Google’s PageSpeed Insights en Lighthouse, die inzicht geven in de laadprestaties van een webpagina en suggesties bieden om Total Blocking Time en andere Core Web Vitals te optimaliseren voor een betere gebruikerservaring.

Naast Total Blocking Time is het ook goed om te kijken naar First Contentful Paint, Largest Contentful Paint, Cumulative Layout Shift en Speed Index.