JavaScript (JS)

JavaScript is een veelgebruikte programmeertaal die voornamelijk wordt gebruikt voor het ontwikkelen van interactieve en dynamische webpagina’s. Het werd oorspronkelijk gemaakt door Brendan Eich bij Netscape en werd voor het eerst uitgebracht in 1995. Sindsdien is het een essentieel onderdeel geworden van webontwikkeling en wordt het ondersteund door alle moderne webbrowsers.

JavaScript is een client-side programmeertaal, wat betekent dat het wordt uitgevoerd in de webbrowser van de gebruiker en niet op de webserver. Hierdoor kunnen ontwikkelaars de gebruikerservaring op een website verbeteren door interactieve functies, animaties en dynamische inhoud te creëren zonder dat er pagina’s hoeven te worden vernieuwd.

Enkele kenmerken en mogelijkheden van JavaScript zijn onder andere:

  1. Event handling: JavaScript maakt het mogelijk om te reageren op gebeurtenissen op een webpagina, zoals klikken op knoppen, formulierinzendingen, toetsaanslagen en meer. Hierdoor kunnen ontwikkelaars interactieve gebruikersinterfaces maken.
  2. DOM-manipulatie: JavaScript biedt toegang tot het Document Object Model (DOM) van een webpagina, waarmee ontwikkelaars de structuur, inhoud en stijl van de pagina dynamisch kunnen wijzigen.
  3. Asynchrone verwerking: JavaScript ondersteunt asynchrone programmeerpatronen met behulp van callbacks, beloften (promises) en asynchrone/await. Dit is handig voor het beheren van taken die tijd kosten, zoals het laden van externe gegevens, zonder de gebruikersinterface te blokkeren.
  4. Data manipulation: JavaScript stelt ontwikkelaars in staat om met gegevens te werken, zoals arrays en objecten, en biedt tal van ingebouwde methoden om gegevens te manipuleren en te ordenen.
  5. Bibliotheken en frameworks: Er zijn veel JavaScript-bibliotheken en -frameworks beschikbaar, zoals React, Angular, en Vue.js, die extra functionaliteit en abstrahering bieden voor het bouwen van grootschalige webtoepassingen.
  6. JSON (JavaScript Object Notation): JSON is een populaire gegevensindeling die vaak wordt gebruikt om gegevens te versturen en op te halen van web-API’s. Het wordt veel gebruikt in combinatie met JavaScript omdat het gemakkelijk kan worden omgezet in JavaScript-objecten.

JavaScript heeft zich ontwikkeld tot een van de meest invloedrijke en gebruikte programmeertalen in de wereld van webontwikkeling. Het is een essentieel onderdeel van moderne webapplicaties en heeft de manier waarop gebruikers met het web omgaan, ingrijpend veranderd door rijke interactieve ervaringen te bieden.INOMA

Zien we jou snel?

Onze aanpak is eigenwijs, met een proactieve houding en bewezen resultaten als fundament. We duiken diep in jouw markt, combineren kennis met kunde en bieden op maat gemaakte oplossingen voor jouw specifieke marketingvraagstuk. Daarbij willen we niet alleen jouw doelen behalen maar deze overtreffen. Kies je voor INOMA, dan kies je voor groei!

Maak een afspraak

INOMA - parkeren

Marketingadvies

Kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.