First Contentful Paint (FCP)

INOMA

First Contentful Paint (FCP) is een gebruikerservaring metric die wordt gebruikt om de laadsnelheid en waargenomen prestaties van een webpagina te meten. Het maakt deel uit van een reeks Core Web Vitals, die website-eigenaren en ontwikkelaars helpen begrijpen hoe goed hun pagina’s presteren voor echte gebruikers.

FCP meet specifiek de tijd die nodig is om het eerste stukje inhoud op het scherm weer te geven nadat een gebruiker een webpagina heeft geopend. Deze inhoud kan een afbeelding, tekst, video of een ander visueel element zijn dat zichtbaar is voor de gebruiker. Hoe sneller de FCP, hoe sneller gebruikers iets betekenisvol op de pagina zien, wat leidt tot een positievere gebruikerservaring.

FCP is belangrijk omdat het rechtstreeks van invloed is op hoe gebruikers de laadsnelheid van de pagina waarnemen. Als FCP traag is, kunnen bezoekers de website als traag ervaren en deze mogelijk verlaten voordat deze volledig is geladen.

Om FCP en de algehele pagina-prestaties te verbeteren, richten webontwikkelaars zich vaak op het optimaliseren van bronnen, het gebruik van snellere servers, het verkleinen van de omvang van afbeeldingen en andere media, en het toepassen van verschillende prestatieverbeterende technieken zoals lazy loading.

FCP wordt doorgaans gemeten met behulp van tools zoals Google’s PageSpeed Insights en Lighthouse, die inzicht kunnen geven in de prestaties van een website en suggesties kunnen doen voor optimalisaties om FCP en andere Core Web Vitals te verbeteren.

Naast First Contentful Paint is het ook goed om te kijken naar  Total Blocking Time, Largest Contentful Paint, Cumulative Layout Shift en Speed Index.