Core Web Vitals

INOMA

Wat zijn Core Web Vitals?

Het doel van de Core Web Vitals is om de gebruikerservaring op het web te verbeteren door de prestaties van webpagina’s te meten om zo inzicht te geven om verbeteringen door te voeren. Er wordt een set van drie belangrijke metrics gebruikt die als doel hebben om beter inzicht te geven in hoe goed websites presteren voor echte gebruikers en hoe vlot en responsief ze zijn tijdens het laden en interageren.

Door website-eigenaren en ontwikkelaars in staat te stellen de prestaties van hun pagina’s te meten aan de hand van meetbare en gestandaardiseerde metrieken, kunnen ze gerichte verbeteringen aanbrengen om de gebruikerservaring te optimaliseren. Dit helpt bij het creëren van websites die sneller laden, vloeiender reageren op interacties en visueel stabiel zijn, wat uiteindelijk leidt tot meer tevredenheid bij de bezoekers en een hogere betrokkenheid.

Daarnaast zijn de Core Web Vitals door Google aangemerkt als belangrijke rankingfactoren voor zoekresultaten. Websites die goed presteren op deze metrieken worden beloond met een betere zichtbaarheid in de zoekresultaten, wat leidt tot meer organisch verkeer en potentiële klanten.

Het uiteindelijke doel van de Core Web Vitals is dus om het webgebruik voor alle gebruikers te verbeteren door te streven naar snellere, responsievere en meer gebruiksvriendelijke webpagina’s. Door deze belangrijke aspecten van de gebruikerservaring te meten en te optimaliseren, helpt het initiatief om een internet te creëren dat prettiger, toegankelijker en aangenamer is voor iedereen.

De drie Core Web Vitals zijn:

• Largest Contentful Paint (LCP): Dit meet de tijd die het kost om het grootste zichtbare element op het scherm van een webpagina volledig te laden en weer te geven. Een snelle LCP zorgt ervoor dat het belangrijkste inhoudselement snel verschijnt, wat de gebruikerservaring ten goede komt.
  • First Contentful Paint (FCP): Dit meet de tijd tussen het moment dat een gebruiker voor het eerst interactie probeert te hebben met een webpagina (bijvoorbeeld door te klikken op een knop) en het moment waarop de pagina daadwerkelijk reageert op die interactie. Een lage FCP is essentieel voor een vlotte en responsieve gebruikerservaring.
  • Cumulative Layout Shift (CLS): Dit meet de visuele stabiliteit van een webpagina door te kijken naar onverwachte verschuivingen van de lay-out tijdens het laden. CLS komt tot uiting in plotselinge bewegingen van inhoudselementen, wat frustrerend kan zijn voor gebruikers. Een lage CLS zorgt voor een stabiele en aangename gebruikerservaring.