Neem contact op

Cascading Style Sheets (CSS)

INOMA

CSS staat voor “Cascading Style Sheets”. Het is een opmaaktaal die wordt gebruikt om de presentatie en het uiterlijk van HTML-documenten en XML-documenten te beheren. Met CSS kunnen webontwikkelaars de stijl, het kleurschema, de lay-out en andere visuele aspecten van een webpagina definiëren, zonder de structuur van de inhoud te wijzigen.

CSS werkt door stijlregels toe te passen op HTML-elementen, waardoor ontwikkelaars de mogelijkheid krijgen om de weergave van elk element op de pagina aan te passen. Dit maakt een duidelijke scheiding mogelijk tussen de inhoud van een webpagina (geregeld door HTML) en de presentatie ervan (beheerd door CSS).

Stijlregels in CSS bestaan uit een selector en een bijbehorende stijldefinitie, die tussen accolades {} wordt geplaatst. De selector geeft aan op welke HTML-elementen de stijl van toepassing is, terwijl de stijldefinitie de eigenschappen en waarden bevat die van toepassing zijn op de geselecteerde elementen.

Hier is een eenvoudig voorbeeld van een CSS-stijlregel:

p {
color: blue;
font-size: 16px;
}

In dit voorbeeld wordt de stijl gedefinieerd voor alle <p>-elementen op de webpagina. De tekstkleur wordt ingesteld op blauw, en de lettergrootte (font-size) wordt ingesteld op 16 pixels.

CSS wordt veel gebruikt in combinatie met HTML om aantrekkelijke, goed gestructureerde en responsieve websites te maken. Het maakt het mogelijk om een consistent uiterlijk te creëren over verschillende pagina’s van een website en biedt flexibiliteit bij het aanpassen van de visuele weergave aan verschillende schermformaten en apparaten.Recente blogs

Wil je alles weten rondom online marketing en websites? Lees onze blogs.

Kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

INOMA
Online branding en zichtbaarheid INOMA