Alt-attribuut

INOMA

Wat is een alt-attribuut?

Een alt-attribuut is een stukje tekst dat wordt toegevoegd aan de HTML-code van een afbeelding op een website. Dit tekstuele beschrijving vertelt zoekmachines en mensen met visuele beperkingen waar de afbeelding over gaat.

Stel je voor dat je een website hebt waarop je verschillende producten verkoopt, waaronder kleding en accessoires. Je plaatst afbeeldingen van deze producten op je website zodat klanten ze kunnen bekijken voordat ze een aankoop doen. Het toevoegen van een alt-attribuut aan elke afbeelding helpt zoekmachines om de inhoud van de afbeelding te begrijpen, waardoor je website beter wordt geïndexeerd en weergegeven in zoekresultaten.

Naast het helpen van mensen met visuele beperkingen, speelt het alt-attribuut ook een rol in zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zoekmachines zoals Google kunnen de tekst in het alt-attribuut gebruiken om te begrijpen waar een afbeelding over gaat, wat kan helpen bij het rangschikken van de website in zoekresultaten.

Een ander voordeel van het alt-attribuut is dat het kan helpen om de gebruikerservaring te verbeteren. Als een afbeelding om wat voor reden dan ook niet kan worden geladen, zal de tekst van het alt-attribuut in plaats daarvan worden weergegeven. Dit zorgt ervoor dat gebruikers toch weten wat er op de afbeelding zou moeten staan, zelfs als ze de afbeelding niet kunnen zien.