Neem contact op

Oorsprongsbenaming

INOMA

Wat is een beschermde oorsprongsbenaming (BOB)?

Een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) is een label dat aangeeft dat een product afkomstig is uit een specifieke geografische regio en dat bepaalde kenmerken, kwaliteiten of productieprocessen te wijten zijn aan die geografische oorsprong. Dit label wordt gebruikt om consumenten te informeren over de herkomst en authenticiteit van het product, en om producenten te helpen zich te onderscheiden op de markt.

Bijvoorbeeld, kaas met een BOB-label kan aangeven dat het afkomstig is uit een regio met een lange traditie van kaasproductie, waarbij de productieprocessen en kwaliteitsnormen nauw verbonden zijn met die regio. Dit biedt consumenten de zekerheid dat ze een authentiek product kopen dat voldoet aan de standaarden en tradities van die specifieke regio.

Een ander voorbeeld is Champagne. Alleen mousserende wijn die afkomstig is uit de Champagne-regio in Frankrijk en die voldoet aan strikte productiecriteria, mag de naam “Champagne” dragen. Dit BOB-label garandeert de authenticiteit en kwaliteit van de wijn, omdat het aangeeft dat deze is geproduceerd volgens de traditionele methoden die uniek zijn voor de Champagne-regio.

Het gebruik van een beschermde oorsprongsbenaming biedt producenten een middel om de waarde en authenticiteit van hun producten te benadrukken, terwijl het consumenten helpt bij het maken van geïnformeerde keuzes door hen te voorzien van informatie over de herkomst en kwaliteit van het product.

In zakelijke termen fungeert een beschermde oorsprongsbenaming als een marketinginstrument dat producenten helpt om hun producten te differentiëren en te valoriseren op basis van hun geografische herkomst en de bijbehorende kwaliteits- en productiestandaarden. Dit kan het vertrouwen van consumenten vergroten en hen aanmoedigen om te kiezen voor producten met een BOB-label vanwege de gegarandeerde herkomst en kwaliteit.Recente blogs

Wil je alles weten rondom online marketing en websites? Lees onze blogs.

Kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

INOMA
INOMA team