Neem contact op

BGA

INOMA

Wat is een beschermde geografische aanduiding (BGA) in marketing?

Een beschermde geografische aanduiding (BGA) is een label dat wordt gebruikt om aan te geven dat een product afkomstig is uit een specifieke geografische regio en dat bepaalde kenmerken of kwaliteiten van het product te danken zijn aan die geografische oorsprong. Het is bedoeld om consumenten te informeren over de herkomst en kwaliteit van het product, en om producenten te helpen zich te onderscheiden op de markt.

Bijvoorbeeld, kaas met een beschermde geografische aanduiding kan aangeven dat het afkomstig is uit een specifieke regio met een lange traditie van kaasproductie, en dat het productieproces en de kwaliteitsnormen nauw verbonden zijn met die regio. Dit label biedt consumenten de zekerheid dat ze een authentiek product kopen dat voldoet aan de standaarden en tradities van die regio.

Een ander voorbeeld is olijfolie met een beschermde geografische aanduiding, wat aangeeft dat de olijven zijn geteeld en de olie is geproduceerd in een specifieke regio met gunstige klimatologische en bodemomstandigheden voor olijventeelt. Dit label benadrukt de unieke smaak en kwaliteit die voortkomen uit de specifieke geografische omstandigheden van die regio.

Het gebruik van een beschermde geografische aanduiding biedt producenten een middel om de authenticiteit en waarde van hun producten te benadrukken, terwijl het consumenten helpt bij het maken van geïnformeerde keuzes door hen te voorzien van informatie over de herkomst en kwaliteit van het product.

In zakelijke termen fungeert een beschermde geografische aanduiding als een marketinginstrument dat producenten helpt om hun producten te differentiëren en te valoriseren op basis van hun geografische herkomst en de bijbehorende kwaliteits- en productiestandaarden. Het biedt consumenten tegelijkertijd de mogelijkheid om producten te identificeren die zijn verbonden met specifieke regio’s en traditionele productiemethoden, wat hun vertrouwen in de aankoop kan vergroten.Recente blogs

Wil je alles weten rondom online marketing en websites? Lees onze blogs.

Kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

INOMA
INOMA team