Neem contact op

Webcrawler

INOMA

Een webcrawler, ook wel bekend als een spider, bot of crawler, is een geautomatiseerd programma of script dat wordt gebruikt door zoekmachines en andere diensten om het internet systematisch te doorzoeken en webpagina’s te indexeren.

Het doel van een webcrawler is om zoveel mogelijk webpagina’s te ontdekken, te analyseren en hun inhoud te indexeren, zodat zoekmachines deze informatie kunnen opslaan in hun databases. Door het crawlen van webpagina’s kunnen zoekmachines een uitgebreide index van het internet opbouwen en actueel houden, waardoor ze sneller relevante zoekresultaten kunnen leveren aan gebruikers.

Het proces van crawlen werkt als volgt:

  1. De webcrawler begint met het ophalen van een start-URL van een lijst met eerder bekende webpagina’s, een sitemap of een zoekmachine-index.
  2. Vervolgens bezoekt de webcrawler die start-URL en haalt de HTML-inhoud van de webpagina op.
  3. De webcrawler analyseert de HTML-inhoud om links naar andere pagina’s te vinden. Deze links worden verzameld en opgeslagen in een wachtrij.
  4. De webcrawler herhaalt dit proces door de links in de wachtrij te volgen en de inhoud van de gelinkte pagina’s op te halen. Dit proces gaat door en herhaalt zich totdat er geen nieuwe links meer zijn om te volgen, of totdat de webcrawler wordt gestopt.
  5. Tijdens het crawlen indexeert de webcrawler de inhoud van elke bezochte pagina, inclusief tekst, afbeeldingen, meta-tags, enzovoort. Deze informatie wordt opgeslagen in de database van de zoekmachine.

Webcrawlers spelen een essentiële rol in het functioneren van zoekmachines. Door het crawlen van webpagina’s kunnen zoekmachines actuele en relevante inhoud vinden en deze weergeven in de zoekresultaten wanneer gebruikers een zoekopdracht invoeren. Hierdoor kunnen zoekmachines miljarden webpagina’s op het internet doorzoeken en mensen helpen bij het vinden van de informatie die ze zoeken.Recente blogs

Wil je alles weten rondom online marketing en websites? Lees onze blogs.

Kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

INOMA
INOMA team