Neem contact op

Attributie

INOMA

Wat is de betekenis van attributie?

In de marketing is attributie een belangrijk concept dat helpt om te begrijpen welke marketingactiviteiten hebben bijgedragen aan het behalen van bepaalde resultaten, zoals aankopen of conversies. Stel je voor dat je een bedrijf hebt dat sneakers verkoopt, en je hebt verschillende marketingkanalen zoals sociale media, zoekadvertenties en e-mailcampagnes. Wanneer iemand een paar sneakers koopt, wil je weten welk van deze kanalen heeft bijgedragen aan de aankoopbeslissing.

Attributie helpt bij het toewijzen van waarde aan elk van deze kanalen op basis van hun bijdrage aan het eindresultaat. Het kan ingewikkeld zijn omdat klanten vaak meerdere interacties hebben met verschillende kanalen voordat ze een aankoop doen. Bijvoorbeeld, iemand ziet een advertentie voor je sneakers op sociale media, later zoeken ze naar je merk op Google, en uiteindelijk kopen ze de sneakers nadat ze een e-mail hebben ontvangen met een kortingscode.

Er zijn verschillende modellen voor attributie, elk met zijn eigen benadering. Een veelvoorkomend model is het ‘last-click’ attributiemodel, waarbij alle waarde wordt toegekend aan het laatste interactiepunt voordat een aankoop plaatsvindt. In ons voorbeeld zou alle waarde dan worden toegeschreven aan de e-mailcampagne. Dit model kan echter misleidend zijn omdat het de eerdere interacties negeert die de klant mogelijk hebben beïnvloed.

Het begrijpen van attributie is belangrijk omdat het marketeers helpt om hun budgetten effectiever te beheren door te investeren in de kanalen die de meeste impact hebben op het behalen van doelstellingen. Door attributiemodellen te gebruiken, kunnen bedrijven hun marketingstrategieën optimaliseren en beter inzicht krijgen in het gedrag van hun klanten.Recente blogs

Wil je alles weten rondom online marketing en websites? Lees onze blogs.

Kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

INOMA
INOMA team