Neem contact op

Advertentieveiling

INOMA

Wat is een advertentieveiling?

Een advertentieveiling vindt plaats wanneer adverteerders bieden op advertentieruimte om hun boodschappen te tonen aan een specifiek publiek. Dit proces vindt meestal online plaats, waar verschillende advertentieplatforms zoals Google Ads of Facebook Ads advertentieruimte aanbieden aan adverteerders.

We leggen het concept uit aan de hand van een voorbeeld. Stel je voor dat je een online winkel hebt waar je sportkleding verkoopt. Je wilt meer mensen bereiken die geïnteresseerd zijn in sportkleding, dus je besluit om online advertenties te plaatsen. Je gaat naar het advertentieplatform Google Ads en stelt je advertentie in met specifieke targetingcriteria, zoals leeftijd, locatie en interesses van je doelgroep.

Nu komt het interessante deel: de advertentieveiling. Wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert die overeenkomt met jouw targetingcriteria, start het advertentieplatform een veiling. In deze veiling worden alle advertenties van adverteerders die overeenkomen met de zoekopdracht meegenomen. Elke adverteerder heeft een bod ingesteld voor de kosten per klik (CPC) of kosten per duizend vertoningen (CPM) die ze bereid zijn te betalen om hun advertentie te laten zien.

Stel je voor dat iemand zoekt naar “hardloopschoenen” en jouw advertentie wordt getriggerd omdat je hebt geboden op die zoekterm. Het advertentieplatform vergelijkt vervolgens de biedingen van alle adverteerders die ook bieden op “hardloopschoenen”. Het advertentiesysteem bepaalt welke advertentie wordt weergegeven op basis van verschillende factoren, waaronder de hoogte van het bod, de relevantie van de advertentie en de kwaliteit van de landingspagina.

Uiteindelijk wordt de winnende advertentie getoond aan de persoon die de zoekopdracht heeft uitgevoerd. Deze advertentieveilingen vinden voortdurend plaats, meerdere keren per seconde, waardoor adverteerders de kans hebben om hun advertenties te tonen aan relevante doelgroepen op het juiste moment.Recente blogs

Wil je alles weten rondom online marketing en websites? Lees onze blogs.

Kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

INOMA
INOMA team