Terug naar het overzicht

Wat is een domeinnaam en hoe herken je domeinnaam oplichters?

Wat is een domeinnaam en hoe herken je domeinnaam oplichters?

In de wereld van domeinnamen zijn er een aantal dingen die je moet weten. Eén daarvan is dat er flink wat oplichters continu bezig zijn met rare contracten en het aanbieden van domeinen tegen absurde prijzen. Waar moet je nu op letten? Hoe weet je dat het oplichters zijn? Met deze blog zoomen we hier voor jou op in.

First things first: wat is een domeinnaam?

Er zijn twee manieren om uit te leggen wat een domeinnaam is: een makkelijke en een lastige. We beginnen met de lastige. Het is de naam in het Domain Name System (DNS). DNS is het naamgevingssysteem waarmee webservers en mailservers kunnen worden geïdentificeerd. Een domeinnaam verwijst naar een IP-adres. Het IP-adres toont de website die hierop is geplaatst.

Om dit iets makkelijker uit te leggen gebruiken we een voorbeeld. Weinig mensen weten dat een website eigenlijk als volgt wordt ingeladen: ipadres/~serveraccountnaam. Dus in ons geval is dat 5.61.250.63/~inoma/. Maar zet dat maar eens op je visitekaartje of als bestickering op je bumper.

Om dit probleem op te lossen is de domeinnaam uitgevonden. Een domeinnaam zorgt ervoor dat je complexe webadressen omzet in een makkelijk te lezen combinatie van letters of woord(en). Om je domeinnaam af te maken werk je met extensies. Een extensie is bijvoorbeeld .nl. Al heb je tegenwoordig zelfs .chocolade, .food, .auto en .marketing. Genoeg om uit te kiezen.

Domeinnaam en e-mail

Door de zogenaamde DNS-instellingen kun je een domeinnaam ook aan een e-mail koppelen. Een simpel voorbeeld: we krijgen wel eens de vraag of we de website op aardbei.nl kunnen plaatsen, maar de mail op banaan.nl. Dat werkt niet. De mail en je domeinnaam zijn altijd aan elkaar verbonden. Dus info@inoma.nl kan alleen bestaan als inoma.nl bestaat. Zonder domein geen e-mail. Maar hier komen we in een latere blog op terug.

Domeinnamen en oplichters

Helaas is (digitale) oplichting een onderdeel van ons dagelijks bestaan. We zijn al een beetje blind geworden voor de talloze spammailtjes die je vragen te klikken of gegevens achter te laten. Een vorm die niet zo bekend is, maar wel al vrij lang bestaat gaat als volgt.

Je krijgt een mailtje van een partij, vaak zonder e-mail handtekening, dat iemand interesse heeft in de .net (of andere extensie) van jouw domein. Dus in ons geval inoma.net. Ze claimen dat ze het domein voor jou gereserveerd houden zodat je die voor de deal van de eeuw kunt overnemen. Slechts 300 a 400 euro per jaar en 10 jaar vast.

Als je akkoord geeft sturen ze je de verhuiscode op, wat dan weliswaar netjes gebeurd, maar je zit wel 10 jaar vast aan het domein.

Hoe herken je dit?

Om deze scam te herkennen, moet je weten dat er geen tool op aarde bestaat waarmee je in de gaten kunt houden of iemand geïnteresseerd is in een domein. Het domein is gekocht. Of niet. Dus als iemand roept dat zij het domein voor jou vasthouden: delete het mailtje en kom er verder niet op terug.

Tot slot

Wees bovenal bewust van wat je doet en ga nooit zomaar contracten aan. Twijfel je over de legitimiteit van een mail of aanbieding? Schakel gelijk met je websitebouwer of iemand die in het vak zit. Wil je meer weten over domeinnamen of een domeinnaam vastleggen (per jaar!)? Neem contact op.

Neem contact op

Terug naar het overzicht
INOMA

Zien we jou snel?

Onze aanpak is eigenwijs, met een proactieve houding en bewezen resultaten als fundament. We duiken diep in jouw markt, combineren kennis met kunde en bieden op maat gemaakte oplossingen voor jouw specifieke marketingvraagstuk. Daarbij willen we niet alleen jouw doelen behalen maar deze overtreffen. Kies je voor INOMA, dan kies je voor groei!

Maak een afspraak

INOMA kantoor - Landjuweel 9 Veenendaal

Marketingadvies

Kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.