In deze blog:
Wat is DNS?
DNS staat voor Domain Name System. Op het moment dat je een webadres doorgeeft aan jouw browser gaat deze direct opzoek naar het IP-adres, die bij de desbetreffende domeinnaam hoort. Om achter de gevraagde informatie te komen, wordt er aangeklopt bij een zogenaamde Recursive Name Server (DNS-server). In de meeste gevallen is dit een server van jouw acces-provider, dit is meestal de partij die jouw internet verzorgd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan T-Mobile, Ziggo of KPN.
DNS in makkelijke taal
Je kunt het DNS-systeem ook op een andere makkelijkere manier uitleggen. Stel je voor je wilt een van jouw vrienden bellen, dan hoef je alleen een naam op te zoeken en op het telefoon icoontje te drukken. Wanneer je een website wilt bezoeken, hoef je ook alleen maar op een knop te drukken en de website opent. Net zoals er in jouw telefoon een contactnaam staat voor een nummer, bevindt er achter een website domeinnaam ook een nummer. Dit nummer is het IP-adres van de server waarop de site wordt gehost.
Locatie DNS
Het is mogelijk dat de DNS niet wordt gevonden in het eigen systeem. Als deze niet vindbaar is, wordt hij voorgelegd bij één van de 13 root-servers. Deze servers hebben de zogenaamde top-level-domains in bezit. Zo wordt bijvoorbeeld de welbekende Nederlandse .nl beheert door de root-server van Icann.org. Over de hele wereld staan enkele honderden fysieke, redundante servers waar deze 13 servers over verdeeld zijn.
Een DNS geeft vervolgens een ontvangen IP-adres terug aan de gezochte browser en deze wordt automatisch opgeslagen in zijn eigen database. Dit duurt slechts een aantal milliseconden, dus zul je hier vrijwel niks van merken. De reden dat dit IP-adres wordt opgeslagen, zorgt ervoor dat de volgende keer dat de website weer opent, deze niet alles opnieuw hoeft te laden. Dit resulteert dus in een snellere website.
Update DNS
Wanneer een site wordt verhuisd naar een andere server en dus een nieuw IP-adres krijgt, is het noodzakelijk het DNS-record van dit domein te updaten. Doordat de partij – waarbij je de domeinnaam geregistreerd hebt staan – de wijziging doorgeeft aan de desbetreffende root server, wordt het proces in werking gezet. De desbetreffende root server geeft aan alle Recursive Name Servers de wijziging door. Het kan tot enkele uren duren voordat alle wijzigen bij iedere server zijn aangekomen.
Nadat de update volledig plaats heeft gevonden en alle servers op de hoogte zijn, kan het alsnog voorkomen dat jouw browser je automatisch naar het oude IP-adres stuurt. Dit is gemakkelijk op te lossen door het herladen van de pagina. Dit doe je door op Ctrl F5 (Windows) of Cmd-R (Mac) te drukken. Een DNS zorgt ervoor dat servers wereldwijd bereikbaar zijn, door middel van het onthouden en communiceren met een IP-adres.
Tot slot
We hopen dat je wat meer wegwijs bent geworden op het gebied van DNS. Kom je er toch niet helemaal uit of heb je hier gewoon echt geen kaas van gegeten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.