Terug naar het overzicht

In enkele stappen je Hostfile aanpassen

In enkele stappen je Hostfile aanpassen

De Hostfile aanpassen klinkt eng, maar dat is het niet. Sterker nog, in de basis is het vrij simpel. Je moet alleen weten hoe. Wij leggen je uit hoe je in enkele stappen
het Hostfile-bestand op je computer kunt aanpassen. Op zowel een Windows computer als een Mac.In

Wat is de Hostfile

Om je een beetje wegwijs te maken leggen we je eerst graag uit wat de Hostfile is. ICT’ers en webdesigners zullen vaak niet onbekend zijn met dit bestand, maar buiten hen om krijgen weinig beroepsgroepen met dit bestand te maken. De Hostfile is een lokaal bestand op je computer. In dit bestand worden hostnamen aan IP-adressen gekoppeld.

Klein zijsprongetje: In den beginnen van het internet bestond het Wereld Wijde Web nog niet. In 1969 is het internet opgezet als militair netwerk en later in de jaren ’90 voor universiteiten. Inmiddels kunnen we internet niet meer wegdenken uit ons dagelijks leven. Dit zorgde ervoor dat het gebruiksgemak van het internet ook omhoog moest. Hiervoor zijn domeinnamen in het leven geroepen. Als je voorheen een andere server wilde bereiken via het internet moest je gaan naar bijvoorbeeld 5.61.144.537/~bedrijfsnaam. Maar dat is niet echt sexy. Hierom zijn domeinnamen het leven ingeblazen, oftewel www.bedrijfsnaam.nl.

Wanneer gebruik je de Hostfile?

De Hostfile gebruik je bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een nieuwe website. Stel, je hebt een live website. Je wilt niet dat deze offline gaat terwijl je een nieuwe laat bouwen. Toch? Hier komt De Hostfile in beeld. Je kunt binnen de Hostfile een IP adres wijzigen en daarbij aangeven welke domeinnaam er aan vast zit. Als wij bijvoorbeeld een website op een andere server klaar hebben staan voor livegang, testen we deze eerst door het Hostfile-bestand aan te passen. Zo kunnen we zien of de website daadwerkelijk goed werkt voor we deze live zetten. Ideaal.

Hostfile aanpassen Windows 10

De Hostfile aanpassen in Windows 10:
Stap 1: Open je kladblok als administrator.
Stap 2: Open het bestand via het volgende pad: C:\Windows\System32\drivers\etc *. Belangrijk! Denk er aan dat je rechtsonder de optie van ‘Textbestanden’ naar ‘Alle bestanden’ zet. Anders wordt het bestand niet zichtbaar.
* Het kan zijn dat niet al je mappen zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat al je verborgen mappen via het configuratiescherm op zichtbaar worden gezet.

Hostfile aanpassen Mac

De Hostfile op een Mac aanpassen werkt weer net iets anders dan op een Windows computer. Dit doe je als volgt:
Stap 1: Terminal openen
Stap 2: (In verbang met het niet slopen van het bestand staan er voor elke / een spatie) Gebruik 1 van de volgende twee commando’s: sudo nano / private / etc / hosts of sudo vi / private / etc / hosts en druk op enter.
Stap 3: Voer het wachtwoord van je Mac in en druk op enter.
Stap 4: Voeg onderaan in het lege stuk een regel toe met het IP adres en de hostnaam/ domeinnaam. Bijvoorbeeld: 5.61.247.147 bedrijfsnaam.nl www.bedrijfsnaam.nl
Stap 5: Druk op Ctrl O en sla het bestand op.
Stap 6: Voer dit commando uit: dscacheutil -flushcache. Vervolgens kun je de wijzigingen controleren.

Tot slot

Hopelijk heeft deze blog je geholpen met het aanpassen van je Hostfile. Kom je er toch niet helemaal uit of wil je het aan de pro’s overlaten? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Terug naar het overzicht
INOMA

Zien we jou snel?

Onze aanpak is eigenwijs, met een proactieve houding en bewezen resultaten als fundament. We duiken diep in jouw markt, combineren kennis met kunde en bieden op maat gemaakte oplossingen voor jouw specifieke marketingvraagstuk. Daarbij willen we niet alleen jouw doelen behalen maar deze overtreffen. Kies je voor INOMA, dan kies je voor groei!

Maak een afspraak

INOMA - parkeren

Marketingadvies

Kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.