Terug naar het overzicht

Hoe onderhoud ik mijn website? 4-handige tips

Hoe onderhoud ik mijn website

Hoe onderhoud ik mijn website? 4-handige tips

Heb jij wel eens aan websiteonderhoud gedacht? Wanneer je website online staat, heeft deze ongetwijfeld onderhoud nodig. Om een website zo goed mogelijk te laten presteren kan je deze na de oplevering niet links laten liggen. Toch zijn er veel ondernemers die dit vergeten en de website weinig tot geen aandacht meer geven. Het niet onderhouden van je website kan leiden tot een website die niet meer naar wens functioneert of waar geen relevante informatie op staat. In deze blog vertellen wij je 4 handige tips die je toe kan passen tijdens het onderhoud van je website.

1. Algemene website check

De makkelijkste maar ook zeker een slimme manier om je website te onderhouden, is door hem simpelweg te gebruiken. Neem de tijd om door de hele website heen te lopen. Klik rustig even door alle pagina’s heen op je website. Mocht er iets niet kloppen of niet werken loop je hier vanzelf tegen aan. Naast dat je dit op je computer of laptop doet moet je dit natuurlijk ook op een telefoon of tablet doen, want ook deze websitevarianten moeten volledig werken.

Voor het testen van de smartphone variant kan je ook je computer gebruiken.
Dit doe je als volgt: rechtermuisknop > inspecteren > druk binnen het inspectie blok op het telefoon en tablet icoontje linksboven. Sneltoetsen: Windows (Ctrl + Shift + C) Apple: (Alt + Cmd + i).

2. Up to date houden van de teksten

Mensen die specifiek opzoek zijn naar informatie rondom een product of een branche willen graag terecht komen op een website waarbij de informatie die up to date is. Tegenwoordig verandert er onwijs veel in deze branche en vooral in een razend tempo. Dit kan betekenen dat de informatie rondom jouw product of branche is veranderd. Daarom is het erg belangrijk om de content die op jouw website staat up to date te houden.

Door de nieuwe ontwikkelingen kunnen teksten op de website verouderd raken, waardoor het niet meer in de context past, maar dat kan het ook zorgen voor nieuwe kansen. Stel je voor dat er binnen jouw branche of product nieuwe ontwikkelingen heeft plaatsgevonden, kan je hier ook juist op in spelen. Dit kan resulteren in dat jouw website meer waarde kan gaan krijgen voor Google en beter vindbaar wordt.

3. Het controleren van knoppen/ linkjes

Heb je er wel eens over na gedacht om de linkjes binnen je website te controleren? Het kan gebeuren dat je een pagina offline hebt gehaald, echter ben je waarschijnlijk vergeten dat er nog wel linkjes binnen de website naar deze pagina worden gestuurd. Een link naar een niet bestaande of offline gehaalde pagina zorgt voor een 404 foutmelding.

Het is te vergelijken met een navigatiesysteem dat jou een route op stuurt die niet bestaat, onmogelijk dus. Een 404 op je website is niet alleen slordig maar het heeft ook invloed op je vindbaarheid. Een zoekmachine beoordeelt je website op de functionaliteiten voor de bezoeker. Voor een 404 foutmelding krijg je een minpunt. Mocht het moment komen dat je te veel 404 linkjes hebt en dus meerdere minpunten krijgt, dan zal dit invloed hebben op de vindbaarheid van je website.

Ik zie je nu denken: moet ik nu handmatig alle knoppen en linkjes gaan testen? Nee dit hoeft niet, op het internet zijn er verschillende websites waar je gratis een ‘brokenlinkcheck’ kan doen. Mochten er 404 linkjes zijn op jouw website dan komen deze uit de test naar boven. Uiteraard is het dan de bedoeling dat je deze gaat ‘repareren’. Repareren kan door de link waar de knop naar te gaat te vervangen door een werkende link. Let er wel op dat je de logica van de link behoudt en je de bezoeker niet naar een pagina stuurt die niet relevant is.

4. Het testen van de formulieren

Het testen van de formulieren op de websites kan nooit kwaad. Het kan zijn dat het formulier door een bepaalde update of storing niet meer werkt. Naast het testen van het inzenden van een formulier is het ook handig om te checken of de bevestiging die bezoekers bij het inzenden ontvangen goed werkt en correct binnenkomt. Vergeet na het testen niet de testformulieren te verwijderen om verwarring te voorkomen. Daarnaast kan je ook checken of er geen spam of dubbele inzendingen tussen zitten. Het bijhouden van de inzendingen geeft een beter overzicht en verkleind de kans om een goede inzending te missen.

Tot slot

Wees je dus bewust van het feit dat websiteonderhoud erg belangrijk en waardevol is. Als je investeert in een goede website zorg dan ook dat de website het onderhoud krijgt die het nodig heeft. Ben je benieuwd waar je nog meer op kan letten tijdens het onderhoud van je website? Neem dan contact op een van onze specialisten binnen het INOMA team.

Neem contact op

Terug naar het overzicht
INOMA

Zien we jou snel?

Onze aanpak is eigenwijs, met een proactieve houding en bewezen resultaten als fundament. We duiken diep in jouw markt, combineren kennis met kunde en bieden op maat gemaakte oplossingen voor jouw specifieke marketingvraagstuk. Daarbij willen we niet alleen jouw doelen behalen maar deze overtreffen. Kies je voor INOMA, dan kies je voor groei!

Maak een afspraak

INOMA kantoor - Landjuweel 9 Veenendaal

Marketingadvies

Kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.