In deze blog:
Een foutmelding op mijn website: Hoe los ik dit op?
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je zit rustig te surfen op het web op jacht naar een specifiek item. Op een gegeven moment vind je een website die het juiste item aanbiedt, maar dan… je drukt op het product, de link opent zich en er verschijnt een foutmelding. Je eerste reactie is waarschijnlijk het wegklikken van de website om vervolgens op zoek te gaan naar een website die wél werkt. Als website-eigenaar wil je natuurlijk voorkomen dat dit op jouw website gebeurt. In deze blog ga ik je uitleggen hoe jij dit kan voorkomen. We gaan het specifiek hebben over de Error 404.
De meeste bekende foutmelding teksten:
- Error 404: Page not found
- Oops! Page not found
- Oops! Daar ging iets mis…
- Oeps! Pagina niet gevonden
Wat is de reden van deze foutmelding?
Een foutmelding kan meerdere redenen hebben. Het kan zijn dat een pagina verwijderd is. Een verwijderde pagina verdwijnt niet zo snel uit de zoekmachine en blijft dus vindbaar voor de buitenwereld. Het kan natuurlijk altijd voor komen dat er een pagina verwijderd moet worden, omdat een product uit het assortiment gaat, een landingspagina niet meer relevant is of een pagina die een nieuwe slug (URL) krijgt. In al deze gevallen blijft er een (oude) geïndexeerde URL zweven op Google en dit kan leiden tot een foutmelding.
Hoe los je een 404 foutmelding op?
Een 404 oplossen is heel makkelijk, zodra je weet hoe dit moet. Gaat het om een pagina die offline is gezet? Dan is de oplossing nog makkelijker, namelijk: gewoon online zetten. Als dit niet het geval is, dan moeten we iets dieper gaan graven. De juiste oplossing voor een 404 foutmelding is een 301, oftewel: een ‘omleiding’. Met een 301 kan je een website bezoeker automatisch doorsturen naar een zelfgekozen URL. Zo zorg je er dus voor dat een websitebezoeker automatisch wordt doorgestuurd, mocht hij of zij op een 404 terechtkomen. Er zijn verschillende manieren om een 301 in jouw website te zetten. Dit kan door middel van een plug-in (WordPress) of je kan hem handmatig toevoegen in de .htacces. De plug-in die wij adviseren voor het toevoegen van 301’s is ‘Redirection’. Deze vind je vervolgens terug onder Gereedschap > Redirection. In deze plug-in wordt het aanmaken van een 301 erg makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is het invullen van de oude URL én de nieuwe URL.
Hoe bouw ik zelf een 301 op?
De opbouw van een 301 komt erg nauw, want één verkeerde spatie is al genoeg om de hele website te laten crashen. Je moet hier dus zorgvuldig mee omgaan.
Stap 1: De opbouw van een 301 begint als volgt. Je voegt de Redirect 301 (dit is een stukje code die verteld dat het om een 301 gaat) toe.
Stap 2: Vervolgens komt het stukje na de slash van de oude URL (bijvoorbeeld: www.inoma.nl/over-ons)
Stap 3: De 301 sluit af met de volledige nieuwe URL, inclusief https://.
Onderstaand zie je een voorbeeld van een 301, Let goed op de spaties. Het doel van een 301 is om de bezoeker door te linken naar een vergelijkende pagina, mocht er geen vergelijkende pagina bestaan adviseren wij om het naar de homepagina te linken.
Voorbeeld: Redirect 301 /oude-pagina/ https://inoma.nl/nieuwe-pagina
Deze 301 plaats je in de .htacces tussen de # BEGIN 301 REDIRECT en de # END 301 REDIRECT. Let ook hier weer goed op spaties, want ook deze laten je website crashen.
Een crash door een goede 301
Yes, je kan ook een crash creëren met een juiste 301. Dit werkt als volgt, als je een pagina 301’t (doorlinkt) naar dezelfde pagina, dan crasht die specifieke pagina. Je kan het zien als een navigatie die aangeeft dat je rondjes moet blijven rijden op een rotonde… dan wordt je ook helemaal gek. Nu denk je vast: Waarom zou je een pagina naar zichzelf doorlinken? Dit kan per ongeluk gebeuren, want ook hier zit een fout in een klein hoekje.
Hoe controleer ik of mijn website 404 pagina’s heeft?
De beste manier om de 404 pagina’s van jouw website op te speuren, is door alle door Google geïndexeerde pagina’s open te klikken. Om al deze pagina’s te vinden, is er binnen Google een speciaal trucje. Zodra je ‘site:https://jouwsite.nl’ in de zoekbalk opzoekt, toont Google alle geïndexeerde pagina’s.
Je ziet nu hetzelfde als wat je ‘normaal’ ziet als je iets Google opzoekt. Vervolgens klik je elke pagina aan, van boven naar beneden.
Als je onderaan pagina 1 bent ga je door naar pagina 2. Dit herhaal je tot het einde van de Google resultaten. Alle URL’s waar een 404 pagina achter zit, sla je op in een kladblok of een Excel bestand. Vervolgens ga je aan de slag met het implementeren van de 301’s, door bovenstaand stappenplan te volgen.
Andere bekende error’s
Naast de 404 error, kan je ook nog andere foutmeldingen tegenkomen. Deze error’s hebben een andere oorzaak en vragen dus ook om een andere aanpak. Binnenkort vertellen we je hier meer over.
Overige foutmeldingen:
- Kan de pagina niet weergeven (error 500)
- Kan de webpagina niet vinden (error 400)
- Kan de webpagina niet weergeven (error 401)
Heb jij een vraag over één van bovenstaande error ‘s of over de 404 foutmelding? Neem dan contact op met één van onze specialisten binnen team INOMA.