Terug naar het overzicht

Video marketing strategie: 5 trends voor 2022

Videomarketing kun je tegenwoordig niet meer vergeten binnen jouw strategie. De aanwezigheid van video’s stijgt enorm en het is super populair. Als bedrijf heb je bijna geen keus meer en moet je de nieuwste trends en ontwikkelingen volgen om bij te blijven.

Waarom is videomarketing zo belangrijk? Videomarketing is de perfecte manier om jouw product of dienst neer te zetten. Het is een uitgelezen kans om door middel van video’s verbinding te maken met jouw doelgroep en interactie te creëren. Uit onderzoek blijkt dat door videomarketing consumenten meer vertrouwen hebben in het bedrijf en sneller geneigd zijn om jouw product of dienst af te nemen. Daarnaast is het ook makkelijker om naar een video te kijken dan een heel stuk tekst te lezen.

Hoe kan je videomarketing inzetten voor jouw bedrijf?

Om een zo goed mogelijk beeld te geven wat de consument zal ervaren tijdens de aankoop, kun je een video creëren van de reis die de consument zal gaan maken. Dat wordt ook wel de klantenreis (customer journey) genoemd. Zo kan je de consument van a tot z meenemen in het aankoopproces en zo voorkom je teleurstellingen of het zorgt er juist voor dat de consument aangewakkerd wordt om tot aankoop over te gaan.

Onderstaande trends zorgen ervoor dat jouw bedrijf bij zal blijven met de nieuwste ontwikkelingen binnen videomarketing.

1. Challenge video’s

Je kent het wel, de korte filmpjes waarin elke keer weer een andere challenge wordt uitgevoerd. Ook in 2022 zal dit razend populair blijven op Instagram en TikTok. Deze video’s worden erg goed bekeken onder jongeren en vooral onder tieners. Het zijn korte verticale filmpjes met muziek waarin gedanst wordt of waarin een nieuwe challenge wordt uitgevoerd.

  • Hoe kan je dit toepassen: Deze videomethode is geschikt voor bijvoorbeeld kledingwinkels, horeca, toerisme, coaches en de gehele beauty branche. De korte video’s kun je gewoon met je telefoon maken en delen op Instagram reels, TikTok en YouTube Shorts. Laat bijvoorbeeld jouw team zien met de verschillende functies, geef een virtuele tour door je pand of achter de schermen en maak video waarin je de meest gestelde vragen beantwoord (FAQ). Wedden dat jouw volgers met volle interesse meekijken.

2. Tips en Do It Yourself video’s

Naast de korte challenge video’s zijn de demonstratie video’s ook erg populair, omdat het om waardevolle content gaat. Bijvoorbeeld het zelf maken van doelgerichte video’s waarin je tips deelt en Do It Yourself’s (DIY’s) laat zien. Afgelopen jaar zagen we al een enorme groei en aankomend jaar zal dat niet minder worden. Net als bij de challenge’s hoef je bij dit soort video’s niet direct je product of dienst te laten zien. Het kunnen ook tips zijn die gerelateerd zijn aan het product.

  • Hoe kan je dit toepassen: Je verkoopt bijvoorbeeld keukengerei. Je zou ervoor kunnen kiezen om een product te laten zien. Echter wanneer je waardevolle content wilt maken, kun je beter 5 keuken tips laten zien waarin je het keukengerei gebruikt. Volgers slaan deze video op of sturen ze door om vervolgens terug te kijken. Bij een simpele video waarin je alleen het product laat zien, gebeurt dit minder snel, omdat mensen er niks aan hebben en niet direct kunnen toepassen of gebruiken.

3. Live video shopping

In een livestream kunnen consumenten vragen stellen over de producten of diensten, wordt er kennis gedeeld en soms wordt het ook gebruikt om consumenten te amuseren. Afgelopen jaren is er een opmars op het gebied van interactie en engagement. Livestreams zullen aankomend jaar echt in de lucht in schieten en in 2022 zul je tijdens de livestream de mogelijkheid hebben om items te shoppen door middel van een koopknop.

  • Hoe kan je dit toepassen: Zorg ervoor dat jouw bedrijf zichtbaar wordt via livestreams en maak interactie met jouw consumenten door middel van een live Q&A (question & ask) te organiseren en laat je producten zien of vertel meer over je diensten. Fun tip: Vaak krijgen al jouw volgers een pushmelding op het moment dat je live gaat, waardoor ze geneigd zijn om te komen kijken.

4. Persoonlijke video’s

Wanneer je momenteel een artikel besteld of een dienst afneemt, krijg je een mail waarin je wordt bedankt voor je bestelling. Dit zal in 2022 steeds persoonlijker worden door middel van een video waarin je persoonlijk wordt bedankt voor je aankoop in plaats van een mail. Deze methode kan ook gebruikt worden als klanten een vraag insturen of advies willen over bepaalde producten of diensten.

  • Hoe kan je dit toepassen: Je kan deze video’s zelf ook inzetten voor je bedrijf d.m.v. de vragen die binnenkomen via social media te beantwoorden met een korte video. Of wanneer iemand een grote bestelling geeft geplaats of een dienst wil afnemen. Video’s kunnen met een telefoon gefilmd worden en hoeven niet perfect te zijn. Hoe persoonlijker, hoe waardevoller, hoe beter.

5. User Generated Content (UGC)

Tot slot, een van de belangrijkste soorten content. Gebruikers die iets zeggen over jouw producten of diensten. UGC betekend letterlijk ‘door de gebruiker gegenereerde content’. UGC komt betrouwbaarder over, wat zorgt voor een betere binding tussen jouw bedrijf en de consument.

  • Hoe kan je dit toepassen: Zorg ervoor dat de huisstijl van jouw product of dienst er tiptop uit ziet. Consumenten zijn dan sneller geneigd om er leuke content over te maken en je bedrijf te taggen en dit te plaatsen op Facebook, Instagram en Snapchat. Dit wordt gezien door vrienden en familie. Mochten zij geïnteresseerd zijn, dan bestaat er een grote kans dat zij op de tag klikken om een kijkje te nemen bij jouw bedrijf.

Elk kanaal vraagt om andere type video’s

Er bestaan zoveel verschillende type video content. Je hebt video’s van 15 seconden, 2 minuten, 10 minuten of nog langer. Je hebt vierkante-, horizontale- of verticale video’s. Hieronder vind je een handig format, zodat je weet welke soort video je het beste kunt gebruiken op welk kanaal.

Story’sReelsVideo’sLivestreams
Lengte video15 secondenMaximaal 1 minuutMinimaal 1 minuutHeeft geen maximum
FormaatStaandStaandLiggend of staandLiggend of staand
Pixels1080 x 1920 (Formaat bij het filmen op je mobiel is de ratio 9:161080 x 1920 (Formaat bij het filmen op je mobiel is de ratio 9:16)1080 x 1920 of 1920 x 10801080 x 1920 of 1920 x 1080
BewerkenStory’s kan je via Instagram bewerkenReels kan je via Instagram bewerken
InplannenStory’s kan je via Facebook Business inplannenReels kan je nog niet inplannen maar wel bewaren als concept op Instagram zelfStory’s kan je via Facebook Business inplannenDit gebeurt live en kan je niet inplannen
DoelStorytelling en korte fragmenten laten zienKorte video’s van een paar seconden achterelkaarVideo’s waarbij je duidelijk een uitleg wilt gevenInteractie met consumenten en liveshopping

Wanneer je in 2022 niets met videomarketing doet, loop je echt achter. Zelfs als je per week een paar story’s online zet. Je zult elke dag actief moeten zijn en aan de lopende band video’s maken, zodat je een top of mind awareness creëert. Dat betekent dat je ervoor zal moeten zorgen dat je als bedrijf bij je volgers altijd bovenaan komt te staan bij de story’s, reels of berichten. Vind je dit belangrijk voor je bedrijf, maar heb je hier geen tijd voor of ben je opzoek naar de juiste begeleiding? Wij helpen je graag om hier ook een expert in te worden.

Neem contact op

Terug naar het overzicht
INOMA

Zien we jou snel?

Onze aanpak is eigenwijs, met een proactieve houding en bewezen resultaten als fundament. We duiken diep in jouw markt, combineren kennis met kunde en bieden op maat gemaakte oplossingen voor jouw specifieke marketingvraagstuk. Daarbij willen we niet alleen jouw doelen behalen maar deze overtreffen. Kies je voor INOMA, dan kies je voor groei!

Maak een afspraak

INOMA - parkeren

Marketingadvies

Kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.