Neem contact op

De toekomst van winkelen: Facebook en Instagram shopping

INOMA
Ga terug naar het overzicht
Facebook en Instagram shopping

In de afgelopen jaren hebben social mediaplatforms niet alleen onze manier van communiceren en verbinden veranderd, maar ook de manier waarop we winkelen. De opkomst van digitale technologieën en de verschuiving naar online interacties hebben het publiek meer keuze, gemak en toegankelijkheid geboden dan ooit tevoren. Facebook en Instagram, twee van de meest populaire sociale media, hebben deze revolutie omarmd door hun platforms te transformeren in echte e-commercebestemmingen. In deze blog gaan we dieper in op Facebook en Instagram Shopping.

Social media als winkel

Facebook en Instagram hebben een enorme gebruikersbasis. Met meer dan 2,8 miljard maandelijkse actieve gebruikers voor Facebook en meer dan 1 miljard voor Instagram is het bereik van deze platforms enorm. Hierdoor hebben deze platforms niet alleen een gigantische gemeenschap opgebouwd, maar ook een ongeëvenaard potentieel om mensen aan te trekken die op zoek zijn naar producten en diensten. Het feit dat miljarden mensen dagelijks tijd doorbrengen op Facebook en Instagram maakt ze tot ideale locaties voor bedrijven om hun producten en merken onder de aandacht te brengen. Om deze reden kan Facebook en Instagram in onze ogen zeker een toegevoegde waarde voor jouw product of dienst zijn.

Facebook Shopping

Facebook Shopping is een functie die het mogelijk maakt voor bedrijven om hun eigen online winkel te creëren op zowel Facebook als Instagram. Dit stelt bedrijven in staat om hun productcatalogi te presenteren in een aantrekkelijke indeling die lijkt op een traditionele e-commercewebsite. Hiermee wordt de drempel verlaagd voor bedrijven om hun producten en diensten op een visueel aantrekkelijke manier te presenteren aan miljoenen potentiële klanten.

Facebook Checkout-systeem

Wat Facebook Shops nog handiger maakt, is het Facebook Checkout-systeem. Dit betekent dat klanten, nadat ze hun gewenste producten hebben ontdekt, direct binnen de app kunnen afrekenen, zonder dat ze naar een externe website hoeven te navigeren. Dit vermindert de kans op “winkelwagen verlating” aanzienlijk, aangezien het afrekenproces snel en efficiënt verloopt.

Snelle communicatie Facebook

Bovendien heeft Facebook Shopping de klantenservice verbeterd door functies zoals berichten via WhatsApp, Messenger of Instagram direct toe te voegen. Dit stelt klanten in staat om snel vragen te stellen over producten, verzending of retourzendingen, en directe antwoorden te ontvangen van jou als verkoper. Deze persoonlijke en snelle manier van communicatie bij Facebook Shopping draagt bij aan het vertrouwen van klanten en vergroot de kans dat ze daadwerkelijk tot aankoop overgaan.

Instagram Shopping

Instagram Shopping is een vergelijkbare functie, gericht op het populaire platform van Instagram.

Met Instagram Shopping kunnen bedrijven producttags toevoegen aan hun berichten, waardoor gebruikers direct productinformatie kunnen bekijken en zelfs aankopen kunnen doen zonder Instagram te verlaten.

Eenvoudig kopen via Instagram Shopping

Dit betekent dat wanneer gebruikers door hun Instagram-feed bladeren en een foto van een product zien welke de interesse wekt, ze eenvoudig op de producttag kunnen tikken om meer details te krijgen, zoals prijs, beschikbaarheid, en directe links naar de productpagina. Dit maakt het winkelen op Instagram eenvoudig. Het stelt jouw klant in staat om in een oogwenk te beslissen of ze het product willen kopen, zonder de app te verlaten of meerdere stappen te doorlopen. Wat dus de kans vergroot op het kopen van jouw product

Hoe zet je Facebook Shopping op?

Het opzetten van Facebook Shopping vereist enkele stappen, maar het is over het algemeen vrij eenvoudig als je al een Facebook-pagina voor je bedrijf hebt en je producten online staan op een website. Hier zijn de basisstappen om Facebook Shopping in te stellen:

Zorg voor een Facebook-pagina voor je bedrijf: Heb je nog geen Facebook-pagina voor je bedrijf, dan begin je met het maken van een Facebook-pagina. Dit kan worden gedaan door in te loggen op je persoonlijke Facebook-account en vervolgens naar “Pagina maken” te gaan. Kies de optie “Bedrijf of merk” en volg de instructies om je Facebook bedrijfspagina op te zetten.

Bevestig je geschiktheid voor Facebook Shopping: Niet alle bedrijven kunnen meteen Shopping opzetten. Facebook heeft bepaalde vereisten, zoals een bedrijfspagina, een goedgekeurde productcatalogus en naleving van hun handelsbeleid. Zorg ervoor dat je aan deze vereisten voldoet om toegang te krijgen tot Facebook Shopping.

Creëer een Productcatalogus: Om producten op Facebook Shopping weer te geven, moet je een productcatalogus maken. Dit kan worden gedaan via Facebook Business Manager. Ga naar de Commerce Manager en klik op “Data Sources” (gegevensbronnen) om een nieuwe catalogus aan te maken. Volg de stappen om je producten toe te voegen.

Verbind je productcatalogus met je Facebook-pagina: Nadat je een productcatalogus hebt gemaakt, moet je deze koppelen aan je Facebook-pagina. Ga naar je pagina-instellingen en selecteer “Templates en tabbladen bewerken.” Kies “Tabbladen toevoegen” en selecteer “Winkelen.” Volg de instructies om je catalogus aan je pagina toe te voegen.

Voeg producten toe aan je catalogus: Ga terug naar de Commerce Manager en voeg je producten toe aan je catalogus. Je kunt productinformatie handmatig invoeren, een gegevensfeed importeren of een platform zoals Shopify gebruiken om je catalogus bij te werken.

Wacht op goedkeuring: Nadat je productcatalogus is ingesteld, moet je wachten op goedkeuring van Facebook. Dit kan even duren, maar zodra je bent goedgekeurd, kun je beginnen met het taggen van producten in je berichten en verhalen. Nu is jouw Facebook Shopping ingesteld.

Begin met taggen en promoten: Nu je Facebook Shopping hebt ingesteld, kun je beginnen met het taggen van je producten in je berichten, verhalen en op je pagina. Gebruikers kunnen op deze tags klikken om productdetails te zien en aankopen te doen.

Houd je prestaties bij: Blijf je Facebook Shopping-prestaties volgen met behulp van de beschikbare analyses. Dit helpt je te begrijpen welke producten goed presteren en welke marketinginspanningen effectief zijn.

Houd je Facebook Shopping up-to-date

Houd er rekening mee dat het proces enigszins kan variëren op basis van je locatie en de specifieke tools die je gebruikt voor het beheer van je productcatalogus. Het is belangrijk om up-to-date te blijven met de nieuwste functies en richtlijnen van Facebook voor Shopping om het meeste uit deze e-commercekansen te halen.

Hoe zet je Instagram shopping op?

Heb je Facebook Shopping opgezet, dan kun je nog simpeler je Instagram Shopping opzetten. We leggen je graag uit hoe je Instagram Shopping opzet:

Controleer of je aan de vereisten voor Instagram Shopping voldoet:

 • Zorg ervoor dat je een bedrijfsprofiel op Instagram hebt, omdat persoonlijke profielen geen toegang hebben tot Instagram Shopping;
 • Zorg ervoor dat je bedrijf actief is in een van de landen waar Instagram Shopping beschikbaar is;
 • Zorg ervoor dat je fysieke goederen verkoopt en voldoet aan de handelsrichtlijnen van Instagram.

Verbind je Instagram-account met een Facebook-pagina:

 • Ga naar je Instagram-profiel en tik op de drie lijnen in de rechterbovenhoek;
 • Ga naar “Instellingen” en tik op “Account”;
 • Tik op “Gekoppelde accounts” en selecteer “Facebook”;
 • Log in op je Facebook-account en koppel je Instagram-account aan je bedrijfspagina;
 • Zorg voor een goedgekeurde productcatalogus;
 • Je hebt een productcatalogus nodig om Instagram Shopping in te stellen. Dit kan worden gemaakt met behulp van Facebook Business Manager of via een e-commerceplatform zoals Shopify.

Wacht op goedkeuring van Instagram:

Nadat je je Instagram-account aan je Facebook-pagina hebt gekoppeld en een productcatalogus hebt ingesteld, moet je wachten op goedkeuring van Instagram. Dit kan enige tijd duren.

Schakel Shopping in op Instagram:

 • Ga naar je Instagram-profiel en tik op de drie lijnen in de rechterbovenhoek;
 • Ga naar “Instellingen” en tik op “Zakelijk”;
 • Tik op “Winkelen” en selecteer de productcatalogus die je wilt gebruiken;
 • Voeg producten toe aan je berichten en verhalen.

Creëer een nieuw bericht of verhaal zoals je normaal zou doen.

 • Wanneer je een afbeelding of video deelt, kun je producten taggen door op “Producten taggen” te tikken en de producten te selecteren die in je bericht voorkomen.

Publiceer je bericht:

 • Nadat je de producten hebt getagd, kun je je bericht publiceren. Gebruikers kunnen nu op de producttags klikken om meer informatie te zien en aankopen te doen.

Houd je prestaties bij:

 • Gebruik Instagram Insights om de prestaties van je Shopping-berichten te volgen en te zien welke producten populair zijn bij je volgers.

Blijf op de hoogte van Instagram Shopping updates

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de richtlijnen en updates van Instagram Shopping, omdat deze functie veranderd en verbeterd. Met Instagram Shopping kun je je bereik vergroten, je producten rechtstreeks aan je doelgroep presenteren en de betrokkenheid van je volgers vergroten. Instagram Shopping kan een krachtige tool zijn om je e-commerce activiteiten te stimuleren.

Gemak en personalisatie

Facebook Shopping en Instagram Shopping hebben de manier waarop we online winkelen veranderd door sociale media om te zetten in volwaardige e-commercebestemmingen. Met gemak, personalisatie en uitgebreide analyse-opties zijn deze functies een gamechanger voor zowel bedrijven als consumenten. Als deze trend zich voortzet, verwachten wij dat sociale media een steeds grotere rol zullen spelen in ons dagelijks winkelgedrag. Dus, als je nog niet hebt geprobeerd te winkelen via Facebook Shops of Instagram Shopping, is het misschien tijd om deze nieuwe manier van winkelen te ontdekken.

Wil je graag meer informatie over Facebook Shopping of Instagram Shopping? Of heb je andere vragen op het gebied van marketing? Neem dan gerust contact met ons op! We denken graag met je mee om jouw doelen te bereiken.

Neem contact op


Auteur: Glennys Baars


Ga terug naar het overzicht

Recente blogs

Wil je alles weten rondom online marketing en websites? Lees onze blogs.

Kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

INOMA
INOMA team