Contact

Semantische SEO; wat is het en waarom is dit belangrijk?

INOMA
Ga terug naar het overzicht

Waarschijnlijk sta je er nooit bij stil als je een zoekopdracht invoert in Google. Ik zelf ook niet, ik open bijna automatisch Google op mijn telefoon om een vraag beantwoord te krijgen, een product te gaan vergelijken, een afbeelding op te zoeken of een van de vele andere mogelijkheden. 

Maar hoe weet een zoekmachine als Google nou eigenlijk wat je wilt zien? Al helemaal wanneer je erbij bedenkt dat een zoekmachine geen taal kan begrijpen als mensen, maar functioneert via cijfers. Dus hoe weet deze technologie nou wat jij bedoelt? 

Ps: Mocht het nog niet duidelijk zijn, het antwoord is semantische zoekmachine optimalisatie (SEO).

Wanneer je niet alles wilt lezen:

 • Semantische SEO draait om het begrijpen van onderwerpen en woorden in context op het internet.
 • Het helpt zoekmachines om betere resultaten te tonen aan gebruikers en hierdoor relevant te blijven.
 • Zoekmachines willen relevant blijven voor gebruikers waardoor de bedrijven erachter geld verdienen.
 • Semantische SEO helpt om webpagina’s goedkoper te maken om te begrijpen voor zoekmachines.

Voordat we ingaan op semantische SEO doen we eerst een stapje terug. 

Wat is semantiek? 

Semantiek, eenvoudig uitgelegd, gaat over de betekenis van woorden en hoe we die begrijpen. Het draait om het ontrafelen van patronen in taal. Semantiek is een belangrijk onderdeel van taalwetenschappen, ook wel bekend als linguïstiek of taalkunde. 

Er wordt niet alleen gekeken naar wat woorden op zichzelf betekenen, maar ook naar hoe ze samenwerken en hoe de context onze interpretatie beïnvloedt.

In de wereld van zoekmachine optimalisatie (SEO) is semantiek van groot belang. Het helpt zoekmachines te begrijpen wat mensen bedoelen wanneer ze iets opzoeken. Denk aan het intypen van “hond met vleugels” in een zoekmachine. 

Semantiek zorgt ervoor dat de zoekmachine snapt dat je op zoek bent naar informatie en/of afbeeldingen over vleerhonden wanneer je zoekt op vliegende honden, en niet naar algemene informatie over honden en vleugels.

Wat is semantische SEO?

Semantische SEO is een geavanceerde benadering van zoekmachineoptimalisatie (SEO) die zich richt op de betekenis en context van zoekopdrachten en content. 

Het draait allemaal om het begrijpen van wat mensen echt bedoelen wanneer ze online zoeken en het aanbieden van relevante informatie die aan die behoeften voldoet.

In plaats van alleen te focussen op specifieke zoekwoorden, zoals traditionele SEO, gaat semantische SEO dieper. 

Het richt zich op het begrijpen van de intentie achter een zoekopdracht en het identificeren van de relevante entiteiten (onderwerpen, concepten, personen, plaatsen, enz.) die verband houden met die intentie.

Wat zijn entiteiten?

Entiteiten zijn de bouwstenen van semantische SEO. Ze zijn kernconcepten, personen, plaatsen, dingen, of ideeën die relevant zijn voor een bepaald onderwerp. In essentie zijn entiteiten de betekenisvolle elementen in de wereld van informatie en zoekopdrachten.

Om een voorbeeld te geven, als we het hebben over het onderwerp “auto’s”, kunnen entiteiten onder meer “Mercedes-Benz”, “elektrische voertuigen” en “brandstofefficiëntie” zijn. Deze entiteiten helpen zoekmachines om te begrijpen wat een gebruiker zoekt en welke informatie het meest relevant is.

Wat is het verschil tussen zoekwoorden en entiteiten?

Het onderscheid tussen zoekwoorden en entiteiten is cruciaal in semantische SEO. Zoekwoorden zijn specifieke woorden of zinsdelen die mensen gebruiken om informatie te zoeken. Bijvoorbeeld, “beste smartphone” of “restaurant Amsterdam” zijn zoekwoorden. Ze zijn meestal kort en richten zich op specifieke bewoordingen.

Entiteiten daarentegen zijn bredere concepten of onderwerpen die betrekking hebben op de zoekopdracht. Ze kunnen bestaan uit meerdere zoekwoorden en hebben een diepere betekenis. Bijvoorbeeld, als we het hebben over “Apple Inc.” als een entiteit, omvat dit bedrijf specifieke producten, locaties, oprichters en meer.

Het verschil is dat zoekwoorden zich richten op de tekst die een gebruiker typt en wat er op een webpagina staat, terwijl entiteiten proberen de diepere betekenis en context van de zoekopdracht te begrijpen. 

Een zoekwoord als “jaguar” kan bijvoorbeeld gaan over een dier en over een automerk. Het heeft een dubbele betekenis, ook wel “polysemy” genoemd in de taalwetenschap. Een zoekmachine als Google leert dit te onderscheiden door te kijken naar belangrijke entiteiten en kenmerken. Bij dit voorbeeld kun je in het geval van auto’s denken aan modellen, motoren, etc. 

In het geval van het dier, kan het gaan om andere katachtigen, leefgebied en voedsel. 

Semantische SEO draait om het optimaliseren voor relevante entiteiten om beter te voldoen aan de intentie van de gebruiker.

Waarom is semantische SEO belangrijk? 

Semantische optimalisatie is enorm belangrijk in de wereld van SEO. Een van de belangrijkste redenen hiervoor zijn de bedrijven achter zoekmachines, met name de grootste en meest bekende: Google. 

Het doel van Google is winst maken, grotendeels via advertenties (zoals Google Ads). Om winstgevend te blijven, moet Google relevant zijn (én blijven) voor gebruikers.

Relevantie is de sleutel tot het succes van Google. Als gebruikers zoekresultaten krijgen die niet relevant zijn voor hun intentie, zullen ze overstappen naar andere zoekmachines, wat leidt tot verlies van advertentie-inkomsten voor Google. 

Daarom is het van essentieel belang voor Google om te begrijpen wat gebruikers willen bereiken en zien wanneer ze zoekopdrachten uitvoeren.

Semantische SEO komt hier om de hoek kijken omdat het zoekmachines, zoals Google, helpt de diepere betekenis van zoekopdrachten te begrijpen. Het gaat niet alleen om het matchen van specifieke zoekwoorden, maar om het begrijpen van de intentie achter de zoekopdracht en het identificeren van relevante entiteiten die aan die intentie voldoen.

Bovendien is het voor Google belangrijk om de kosten voor het crawlen en indexeren van websites zo laag mogelijk te houden. Google moet enorme hoeveelheden webpagina’s verwerken, en elke geoptimaliseerde webpagina betekent minder kans op fouten, meer relevantie en minder kosten. 

Volgens een studie aan de Universiteit van Tilburg (mei 2023) zijn er op dit moment 4.77 miljard webpagina’s geïndexeerd door Google, maar naar verwachting bestaan er meer dan 50 miljard. Dat betekent dat minder dan 10% geïndexeerd is door Google…

Kortom, semantische SEO helpt zoekmachines zoals Google relevant te blijven voor gebruikers, wat cruciaal is voor hun winstgevendheid. Het stelt hen in staat om beter te begrijpen wat gebruikers willen en het zo kostenefficiënt mogelijk te leveren.

Maar hoe zorgt Google nou dat ze weten wat feiten zijn en wat fabels zijn? Hier zijn ze de afgelopen jaren al druk mee bezig en flink in aan het investeren. Dit is terug te zien in de toevoeging van de Google Knowledge Graph, Hummingbird update, Rankbrain algoritme, Bert update. 

Knowledge graph

De Knowledge Graph is een belangrijk onderdeel van Google’s zoekmachine. Het is als een enorme digitale encyclopedie die informatie bevat over allerlei onderwerpen en entiteiten, zoals beroemdheden, plaatsen, en dingen. 

Je kunt de Knowledge Graph eigenlijk zien als de database waar Google helemaal zeker van is, waardoor het niet bang is om fouten te maken. Het stelt Google in staat om snel en betrouwbaar antwoorden op vragen te geven door de relaties tussen verschillende entiteiten te begrijpen.

Hieronder is een afbeelding te zien van alle data die Google “zeker weet” over Queen. Het weet dus ook dat het gros van de mensen die dit intypen, de band Queen willen zien. Het weet de gekoppelde kanalen te vinden als YouTube, Spotify, Deezer, etc.

Hummingbird

Hummingbird is een belangrijk zoekalgoritme van Google dat in 2013 werd geïntroduceerd. Het markeerde een belangrijke verschuiving in de manier waarop Google zoekopdrachten begrijpt en resultaten presenteert. 

In plaats van simpelweg te focussen op de exacte zoekwoorden die gebruikers invoeren, richt Hummingbird zich op de intentie achter de zoekopdracht en de betekenis van de woorden en zinnen.

Een van de belangrijkste aspecten van Hummingbird is het vermogen om semantische zoekopdrachten te begrijpen. Dit betekent dat het algoritme kan interpreteren wat een gebruiker bedoelt, zelfs als de zoekopdracht niet precies overeenkomt met specifieke woorden op een webpagina. Hierdoor kan Google zoekresultaten leveren die beter aansluiten bij de daadwerkelijke behoeften van de gebruiker.

Met de Hummingbird update werden de eerste stappen gezet voor een zoekmachine wat meer kan inrichten op context dan op alleen tekst. Deze update werd grotendeels niet eens opgemerkt, maar wordt wel gezien als de grondlegger voor de vele veranderingen in de jaren na 2013. 

Rankbrain

RankBrain is een ander belangrijk onderdeel van het zoekalgoritme van Google en werd in 2015 geïntroduceerd. Het onderscheidt zich door zijn gebruik van machine learning en kunstmatige intelligentie om zoekopdrachten te begrijpen en de relevantie van zoekresultaten te verbeteren.

Een onderscheidend kenmerk van RankBrain is de mogelijkheid om te leren en zichzelf te verbeteren na verloop van tijd. Het analyseert en interpreteert de zoekopdrachten van gebruikers en de manier waarop ze interageren met zoekresultaten. 

Hierdoor kan het algoritme zich aanpassen en beter begrijpen wat gebruikers willen, zelfs bij complexe en unieke zoekopdrachten.

RankBrain is met name effectief bij het omgaan met zoekopdrachten die Google nog nooit eerder heeft gezien. Het kan de betekenis van woorden en zinsdelen begrijpen, zelfs als ze niet vaak voorkomen in eerdere zoekopdrachten. 

Je zou kunnen concluderen dat dit redelijk handig is, wanneer er ongeveer 3.7 miljard zoekopdrachten per dag gedaan worden op Google, waarvan 16-20% nog niet eerder is ingevoerd…

hoe hoger in google komen

Bert

Bert is een geavanceerd algoritme dat door Google is geïntroduceerd in oktober 2019 om de manier waarop de zoekmachine tekst begrijpt en verwerkt te verbeteren. De afkorting staat voor “Bidirectional Encoder Representations from Transformers”. 

Wat Bert bijzonder maakt, is zijn vermogen om de betekenis van woorden en zinnen te begrijpen in de context van de omliggende woorden. 

Het algoritme bekijkt niet alleen de woorden één voor één, maar analyseert de interactie tussen alle woorden in een zin. Hierdoor kan Bert complexe zoekopdrachten veel beter begrijpen en relevantere resultaten leveren.

Bert kan rekening houden met voorzetsels, bijwoorden en andere taalkundige nuances die eerder over het hoofd werden gezien. Het kan bijvoorbeeld het verschil begrijpen tussen de betekenis van “bank” in de context van een financiële instelling en de betekenis van “bank” in de context van een zitmeubel.

Ook Bert is dus weer een upgrade, maar toch is Google ‘Ernie’ (sorry, flauwe grap) met deze update. Op 10 mei 2023 kwam Google met een grote nieuwe update, namelijk dat SGE (Search Generative Experience) uitgerold zou gaan worden in de zoekresultatenpagina. 

Dus we hebben net “Bert” besproken en nu is Google zo creatief geweest om hun eigen AI taalmodel “Bard” te noemen. Ik heb Bard gevraagd zichzelf even voor te stellen:

De verwerking van Bard binnen de SERP (zoekresultaten pagina) wordt ook wel SGE genoemd, Search Generative Experience. 

Dit is op dit moment alleen nog beschikbaar in de Verenigde Staten, waarbij het nog experimenteel is. Maar om dus via AI (kunstmatige intelligentie) antwoord te kunnen geven op de miljarden dagelijkse zoekopdrachten, is semantische SEO wederom erg belangrijk. 

Het doel van SGE is om zo goed mogelijk aan te sluiten bij moeilijkere of specifiekere zoekopdrachten, zoals het spraakgestuurd zoeken.

In Nederland is er al wel een toename in de zogenaamde “Voice Search”. En je gelooft het niet, maar ook daar speelt semantische SEO een belangrijke rol in. (waarom zou ik het anders hier benoemen…)

Met Voice search bedoelen we het gebruik van gesproken taal om zoekopdrachten uit te voeren op zoekmachines en andere spraakgestuurde apparaten, zoals slimme speakers. In plaats van tekst in te typen, spreken gebruikers hun zoekopdrachten uit. 

Het belangrijkste verschil tussen voice search en traditionele tekstuele zoekopdrachten is de natuurlijke en gespreksachtige manier waarop mensen opdrachten geven. 

Bij voice search gebruiken mensen vaak volledige zinnen en stellen ze vragen op een manier zoals ze dat aan een mens zouden doen. 

Dit heeft geleid tot de opkomst van gesprek zoekopdrachten, waarbij de gebruiker bijvoorbeeld kan vragen: “Hoe is het weer vandaag?” in plaats van alleen “weerbericht”.

Voor zoekmachines, zoals onze grote vriend Google, betekent voice search een nieuwe uitdaging. Ze moeten niet alleen de woorden in de zoekopdracht begrijpen, maar ook de intentie achter de vraag en de context waarin deze wordt gesteld. 

Dit vereist geavanceerde spraakherkenningstechnologie (goed woord voor galgje) en de mogelijkheid om natuurlijke taal te begrijpen.

Voice search heeft ook invloed gehad op lokale zoekopdrachten. Mensen gebruiken vaak voice search om snel informatie of routes te vinden naar nabijgelegen restaurants, winkels en diensten. Dit heeft geleid tot de opkomst van “in de buurt van” zoekopdrachten, zoals “Waar is het dichtstbijzijnde Italiaanse restaurant?”.

Dit maakt semantische SEO weer belangrijk in combinatie met voice search. Website-eigenaren moeten hun content optimaliseren voor gesproken zoekopdrachten en rekening houden met de natuurlijke taal en conversatie die voorkomt bij voice search. Semantische SEO helpt hierbij. 

7 voordelen van Semantische SEO

Oke, het kan dus helpen met (voorbereiden op een toename in) voice search, maar waar helpt het nog meer bij? 

 1. Betere relevantie: Semantische SEO helpt zoekmachines beter te begrijpen wat een gebruiker zoekt. Dit zorgt voor meer relevante zoekresultaten, waardoor je beter aansluit bij de zoekopdracht van websitebezoekers.
 1. Meer organisch verkeer: Door inhoud te optimaliseren voor semantische zoekopdrachten, kun je meer gericht organisch verkeer aantrekken, wat kan leiden tot een grotere online zichtbaarheid en meer potentiële klanten.
 1. Verhoogde conversies: Door inhoud aan te bieden die nauw aansluit bij de intentie van de gebruiker, heb je meer kans op het aantrekken van kwalitatief verkeer dat geneigd is te converteren, zoals het invullen van formulieren of aankopen doen.
 1. Beter begrip van de doelgroep: Semantische SEO vereist het begrijpen van de intentie van de doelgroep. Dit helpt bij het identificeren van de behoeften en verwachtingen van gebruikers, wat waardevol is voor marketing- en contentstrategieën. Google kan jou dus gaan zien als een relevante database, die relevant is voor jouw doelgroep.
 1. Toekomstbestendigheid: Semantische SEO past goed bij de (snelle) ontwikkelingen van zoekmachines en hun vermogen om complexere zoekopdrachten te begrijpen. Het houdt rekening met de groei van voice search en mobiel zoeken.
 1. Verbeterde gebruikerservaring: Door te zorgen voor contextuele relevantie, kun je inhoud maken die informatief en waardevol is voor gebruikers, wat de algehele gebruikerservaring op je website verbetert. Interne links kunnen helpen om websitebezoekers andere interessante en relevante informatie aan te bieden.
 1. Lagere bounce-percentages: Met beter afgestemde zoekresultaten en inhoud die voldoet aan de verwachtingen van de gebruiker, is de kans op bounce-percentages (gebruikers die snel de website verlaten) kleiner.

Hoe werkt semantische optimalisatie?

Semantische optimalisatie draait om het begrijpen van de betekenis en context van zoekopdrachten en content. Dit gebeurt met behulp van technologieën zoals NLP (Natural Language Processing), NLU (Natural Language Understanding), LLM optimalisatie (Large Language Models) en AI (Artificial Intelligence). 

Dit zijn moeilijke termen voor de technologie die gebruikt wordt door zoekmachines. Deze technologieën analyseren taal en verbanden tussen woorden om zoekmachines te helpen begrijpen wat gebruikers bedoelen met hun zoekopdrachten. 

Je kunt een zoekmachine als het ware wat “hints” geven waar je website over gaat. Zoals bij het voorbeeld Jaguar, wil je ook kenmerkende en relevante andere onderwerpen een plek geven. 

Interne links helpen weer om dit in een logische structuur te zetten en er dus een “samenhang” van te maken. Dit zijn links van de ene pagina naar de andere op dezelfde website. 

Gestructureerde data

Gestructureerde data is een andere (technische) mogelijkheid om een website semantisch in te richten en hints te geven aan zoekmachines. Het is een enorm groot onderwerp, waar genoeg over te vertellen is. 

Daarbij is het natuurlijk een prachtig voorbeeld van een relevante interne link. Het is relevant aan semantische SEO en voor sommige (gretige) leergierige informatie snuivers ook nog eens interessant. 

Met gestructureerde data kun je via bepaalde programmeertalen zoals JSON-LD, Microdata en RDFa informatie in een soort samenvatting aanbieden aan zoekmachines. Dit zodat ze minder moeite (lees geld) hoeven te investeren om jouw website of webpagina te begrijpen. 

Een goede interne linkstructuur blijft ook bij semantische SEO een zeer belangrijk onderdeel. Alleen wordt de interne link strategisch geplaatst om de context zo relevant mogelijk te houden. Je wilt zowel voor de websitebezoeker als voor Google relevante andere webpagina’s aanbieden. 

Voor een websitebezoeker helpt dit ook met een positieve ervaring op de website, omdat er een logisch vervolg is wanneer wenselijk.

Hoe langer een websitebezoeker actief blijft, of wanneer deze geen andere website hoeft te bezoeken om antwoord op zijn of haar vragen te krijgen, zijn ook weer positieve signalen voor Google. 

Is een zoekwoordenonderzoek nog belangrijk?

Ja, een zoekwoordenonderzoek is nog steeds van waarde omdat dit nog steeds de (toenemende) populariteit aan zoektermen laat zien, waarbij soms ook de intentie al duidelijk wordt. Een belangrijke toevoeging aan dit zoekwoordenonderzoek is dat je niet alleen gericht blijft op volumes, maar juist kijkt naar de intentie van degene die de zoekopdracht invoert. 

Wanneer je bijvoorbeeld in de zoekresultatenpagina alleen maar webshops ziet terugkomen die producten aanbieden, dan kun je een super goede tekst schrijven die elke vraag beantwoordt, maar als je geen producten aanbiedt, ga je hier niet voor scoren, of anders in de nabije toekomst niet. 


Auteur: Jonne van Bodegraven


Ga terug naar het overzicht

Recente blogs

Wil je alles weten rondom online marketing en websites? Lees onze blogs.

Kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

INOMA
Team foto